Ana içeriğe atla

İzmir Zeytin Sempozyumu - Ölmez Ağacın Yolunda



İzmirli ve İzmir’e gönül vermiş bilim, sanat ve kültür insanlarının katılımıyla 24 Ekim 2009 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen İzmir Kültür Çalıştayı'nda İzmir için yeni bir gelişme vizyonu saptandı. Bu vizyonun üç ayağı bulunmaktaydı: Bunlardan birincisi İzmir’in geleceğinde daha ileri bir noktaya gidebilmesi için yenilik ve tasarım kenti haline getirilmesi, ikincisi bu vizyonu yurt dışına açık ve Akdeniz kentleri ile kurduğu ağ ilişkilerinden yararlanarak geliştirmesi, üçüncüsü ise bu vizyonun demokratik ve katılımcı pratikler içinde sağlamasıydı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültür Çalıştayı'nda belirlenen bu vizyonun ve “Akdeniz'in Kültür, Sanat ve Tasarım Kenti İzmir” hedefinin yaşama geçmesini sağlayacak birim olarak 12 Mart 2012 tarihinde İzmir Akdeniz Akademisi’ni oluşturmuştur.


Akademi, İzmir vizyonunu yaşama geçirmek için paydaşlarıyla birlikte çalışırken İzmir’in dünyaya açılma stratejisinin geliştirilmesine de katkıda bulunarak kente ve ülkeye yeni ufuklar açacaktır.

İzmir tarihinin bir Akdeniz kenti olması perspektifiyle yeniden ele alınması;  İzmir’in tasarım ve yenilikçilik kenti olmasına ilişkin strateji, organik tarım ve ekolojik bir yerleşme tasarımı ile İzmir’in Akdeniz kültürel hareketliliğine katkıda bulunan kentler ve kültürel girişimlerle etkileşim içinde bir "Akdeniz Kültür Ağı”nın oluşmasında öncü bir rol oynaması Akdeniz Akademisi'nin temel öncelikleridir.


Kayıt: 2 Eylül 2015 / 09.00

Açılış Konuşması: Aziz Kocaoğlu 

Açılış Oturumu: 10.20

Konuşmacılar: Nedim Atilla            “Ağaçtan İnsana” 
                        Ali Ekber Yıldırım    “Ölmez Ağacın Yolunda”

Kahve Arası: 11.00

I. Oturum: 11.15

  Örgütlenme: 

   Moderatör : Doç. Dr. Alp Yücel Kaya 
   Tarımda, Zeytinde Kurtuluş Var mı?: Prof. Dr. Tayfun Özkaya
   Türkiyeli Çiftçiler İçin Yeni Bir Örgütlenme Modeli: Çiftçi Sendikaları  Adnan Çobanoğlu
    Zeytincilik ve Kırsal Kooperatifçilik: Özcan Kokulu

Forum I: 12.00

Yemek Arası: 12.45

II. Oturum: 14.00

  Zeytin, Zeytinyağı ve Kalite: 

     Moderatör: Ümmühan Tibet 
     Zeytinyağının Duyusalı: Meltem Zengin
     Zeytinyağında Kalite ve Karar Ağaçları: Dr. Oya Köseoğlu
     Sofralık Zeytinde Kalite: Şahnur Irmak

Forum II: 14.45

Kahve Arası: 15.30

III. Oturum: 15.45

  Zeytin ve Ürünleri Üretim Teknikleri ve Verimlilik: 

     Moderatör: Prof. Dr. Aytaç Gümüşkesen 
     Sofralık Zeytin Üretim Teknolojilerinde Gelişmeler: Doç. Dr. Hatice Kalkan
     Zeytin Bahçelerinde Kalite: Öğr. Görevlisi Mücahit Kivrak
     Sürdürülebilir Zeytincilik: Doç. Dr. Zafer Can
     Zeytinyağı Üretim Teknolojisi’nde Yeni Trendler ve Kalite Parametreleri:  Hakkı Gözlüklü

Forum III: 16.30

Kahve Arası: 17.15

Slow Food Özel Oturumu: 17.30

  Moderatör: Nedim Atilla
  Slow Food, Slow Oil: Defne Koryürek
  Anadolu’dan Zeytin İzlenimleri: Nilhan Aras
  Mutfağımızda Zeytinyağı: Vedat Başaran
  Slow Food-Lezzetler: Şemsa Denizsel
  Anadolu’da Zeytinin Gen Kaynağı Projesi: Samir Bayraktar

Kokteyl:19.30

3 Eylül 2015, Perşembe

IV. Oturum: 10.00

  Hukuksal ve Teknik Altyapı: 

     Moderatör: Prof. Dr. Ümit Erdem
     Yerel ve Yönetsel Zeminde Zeytin: Milletvekili Namık Havutça
     Bir Hukuk Serüveni; Zeytin: Av. Murat Fatih Ülkü
     Bu Nasıl Hukuk?: Av. Şehrazat Mercan
     Yırca Özelinde Zeytinde Hukuksuzluk: Av. Deniz Bayram

Forum IV: 11.00

Kahve Arası: 11.30

V. Oturum: 11.45

  Zeytin ve Tasarım:

     Moderatör: Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu
     Üretici Gözüyle Kalite Kavramlarıyla Ambalaj Arasındaki İlişki: Umur Kemal Ozanoğulları
     Markalaşmada Ambalaj Tasarımının Rolü:Orhan Irmak
     Şişe Tasarımı Temel Kriterleri, Başarılı Zeytinyağı Şişesi Tasarımları ve Üretme Sorunları: Gamze Güven

Forum V: 12.30

Yemek Arası:13:15 

VI. Oturum: 14.15

  Markalaşma, Tanıtım, Pazarlama; Konumlandırma, Dağıtım: 

    Moderatör:  Ece Güçer 
    Markalaşma Sürecinde Tariş Zeytinyağı: Cengiz Dikmen
    Dünya Markası Olma Yolunda Türk Zeytinyağı: Christopher Dologh
    Zeytinyağı ve Markalaşma Sürecine Genel Bakış:  Ekrem Özer
    Kaliteleşmede Butik Zeytinyağcılık: Selin Ertür

Forum VI: 15.00

Kahve Arası: 15.45

VII. Oturum: 16.00

  Tarım Turizmi / Gurme Turizmi:

     Moderatör: Ahmet Güzelyağdöken 
     Zeytin ve Bölge Kültürü Üzerine Kurgulanmış bir Yaşamı Paylaşmak:  Yrd. Doç. Dr. Betül Öztürk
     Turizmin Çeşitlendirilmesi, Nitelik ve Pazarlama: Serdar Çelenk
     Ortak Akıl, Kent Belleği Oluşturma, Coğrafi Konumlandırma ve Yöntem:  Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu
     Dünyada ve Türkiye’de Zeytinyağı Müzeleri: Doç. Dr. Levent Köstem
     Peynir ve Zeytin Turizmi:Prof. Dr. Artun Ünsal

Forum VII: 17.15

Kahve Arası: 17.45

Genel Değerlendirme ve Sonuç Bildirgesi: Sefa Taşkın? 

İletişim için İzmir Akdeniz Akademisi Telefon: 0 232 293 46 13
           Faks:    0 232 293 46 10
           E – posta: info@izmeda.org


Giriş ücretsizdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Halk Oyunları Öğrenmek İsteyenlere Rehber

Hemen her İzmirli hatta Egeli mutlaka zeybek öğrenmek ister. Düğünlerde, toplantılarda, özel günlerde çıkıp harmandalı oynayan insanlara gıpta ederek bakanlar keşke bende oynayabilsem diye iç geçirirler.
Ancak bilmezlerki Halk Oyunlarını öğrenmenin yaşı yoktur. Yaşınız kaç olursa olsun bir Halk Oyunları derneğine giderek kayıt olabilir doğru ellerden doğru oyunları öğrenebilirsiniz.
İnternete gereken önemi vermeseler de bir kaç dernek hakkında bilgi...

İzmir'de Adana/Urfa Kebap Nerede Yenir?

İzmir insanı dışarıdan bakıldığında, ot, balık, gevrek, midye, lokma, boyoz ve buna benzer İzmir'in simgesi olmuş yemeklerle beslenir sanılır. Genel temayül yanıltıcı değildir aslında ama her İzmirli de zaman zaman farklı lezzetlere yelken açmak ister. Günü gelir kebap yemek ister, günü gelir çeşitli yörelerin köftesine meyillenir. Aslında Anadolu'nun ve Dünya'nın mutfaklarından örnekleri kentimizin içinde bulabiliriz. 
Geçtiğimiz günlerde bir sohbet esnasında "İzmir'de iyi bir kebabı nerede yersin?" sorusuna cevap bulmakta zorlandığımızı gördük. Biraz düşünüp bugüne kadarki deneyimlerimizi gözden geçirip, lüks olmayan ve sadece kebap işi yapan mekanları anlatmak istedik. 
Bu gazetelerin yaptığı gibi "En İyi 10 Kebapçı" tadında bir yazı olsa da gayesi bambaşka bir yazıdır. 

Tire Çamur Peyniri

Kopanisti ile başlayıp İzmir'in süt ve süt ürünlerindeki çeşitliliği kaleme almak istemiş, ancak bir türlü fırsat bulamamıştık.

Süt ve süt ürünleri konusunda İzmir'in her bir ilçesi kendine has ürünleri ile markalarını oluşturmuşlar. Karaburun yöresi Kopanisti, Seferihisar yöresi Armola, Bergama yöresi tulum peyniri, Selçuk yöresi lor tatlısı gibi...

İşte onlardan birisi Tire Çamur Peyniri...