İzmir'de Adana/Urfa Kebap Nerede Yenir?

İzmir insanı dışarıdan bakıldığında, ot, balık, gevrek, midye, lokma, boyoz ve buna benzer İzmir'in simgesi olmuş yemeklerle beslenir sanılır. Genel temayül yanıltıcı değildir aslında ama her İzmirli de zaman zaman farklı lezzetlere yelken açmak ister. Günü gelir kebap yemek ister, günü gelir çeşitli yörelerin köftesine meyillenir. Aslında Anadolu'nun ve Dünya'nın mutfaklarından örnekleri kentimizin içinde bulabiliriz. 

Geçtiğimiz günlerde bir sohbet esnasında "İzmir'de iyi bir kebabı nerede yersin?" sorusuna cevap bulmakta zorlandığımızı gördük. Biraz düşünüp bugüne kadarki deneyimlerimizi gözden geçirip, lüks olmayan ve sadece kebap işi yapan mekanları anlatmak istedik. 

Bu gazetelerin yaptığı gibi "En İyi 10 Kebapçı" tadında bir yazı olsa da gayesi bambaşka bir yazıdır. 




İzmir'de yediğim en iyi kebabı Hatay-Bahçelievler'deki 01 Adana Sofrası'nda (http://www.01adanamatbahi.com/) yediğimi itiraf etmeliyim. İnönü Caddesi'nden Üçkuyular istikametine giderken, Yeşilyurt ayrımından saptıktan sonra tekrar sola saparak Bozyaka SSK Hastanesi'ne doğru dönünce sağdaki ilk sokağa giriyorsunuz 50 metre ileride göreceksiniz. Daha eskilere anlatmak gerekirse Hürriyet Çadırı'nın tam arkası oluyor. (Nostalji yapmadan tarif olmaz)

Adı üstünde olduğundan Adana sofrasına hakim bir kebapçı. Çok güzel zırhla çekilmiş etten Adana Kebap yapıyorlar. Kendi internet sitelerinde bakın Adana Kebabını nasıl tarif ediyorlar; 

 "ADANA KEBAP
Kebap, 1 yaşını geçmiş ve doğal besinlerle beslenmiş erkek koyun etinden yapılır. Kuzu etinden olmaz. Özellikle taraklık denilen sırt ve boşluk gibi kemiğe yakın yerlerin eti daha uygundur. Etin sinirlerinden ve zarlarından temizlenmesi gerekir. %15 oranında taze (günlük) kuyruk yağı eklenir. İsteğe göre bu miktar %30’a kadar çıkabilir. Et ve kuyruk birlikte 2 bıçak ile el kıyması veya zırh ile çekilirse daha tane tane ve kaliteli olur."

Ciğerleri ayrıca nefis. Zaten sofraya oturunca sipariş vermenize gerek kalmadan doyabileceğiniz ikramları oluyor. Her biri birbirinden lezzetli mezelere kendinizi kaptırmamanızı öneririz. Sonrasında ise künefe yemenizi önemle hatırlatırız. Daha fazla anlatmayalım siz gidip yerinde görün. 

Bir diğer önerimiz Manavkuyu'da Sultan Sofrası...

Aslında burası tam olarak bir kebapçı değil ama yazımızın kıstaslarına uyuyor. Kebapları ve tandırı mükemmele yakın. (Bu arada mükemmel diye belirtilen lezzetlerin sadece İzmir'de bulabileceklerinize göre olduğunu unutmayın. Adana'da, Antep'te, Urfa'da yediğiniz kebaplara göre mükemmel olmadığını, hatta yakınından geçmediğini belirtmek gerek) Ortamı Adana Sofrası'na göre çok daha iyi. Bahçesinde yer alan havuzu dinlendiriyor adamı. Daha geniş ve daha ferah bir ortam. 

Adliye'den Bayraklı yönüne doğru giderken Manavkuyu yol ayrımında yer alıyor. Eski tarife göre Mezbaha'nın arkası, yeni tarife göre Folkart Kuleleri'nin önü... 

Narlıdere'de Mithatpaşa Caddesi'nin üzerinde Eski Belediye Binası'na gelmeden sağ tarafta Şahin Kebap var. O da hatırı sayılır derecede iyi kebaplar yapıyor. 

Her üç mekanın da fiyatları gayet makul. Hepsinin temizliği yeterli görünüyor. Ayrıca hizmet kaliteleri de iyi. Denemeye değer... 

Yorumlar

Popüler Yayınlar