Ana içeriğe atla

Ben Ruhi Bey Nasılım


Türk Edebiyatının önemli şairlerinden Edip Cansever’in TDK ödülünü almış aynı adlı ırmak şiirinden oyunlaştırılmış olan "Ben Ruhi Bey Nasılım" adlı oyun, konakta yetişmiş bir kentsoylu olan Ruhi Bey’in trajedisini anlatır.  Yalnızlaşmış, yabancılaşmış bireyin trajedisini varoluşsal bir düzlemde, ölüm-yaşam paradoksu içinde iletir.

Tiyatro Terminal'in sahnelediği oyun 26 Ocak'ta Karşıyaka Ege Sanat Merkezi'nde...



Cansever’in ölmeden önce sahnede görmek istediği oyun, özgün kurgusuyla ilk defa  İzmir’de seyirciyle buluşmaktadır.

Oyunun ilk perdesinde Ruhi Bey’in çevresindeki bireyler kendi yaşantılarını ve tanıdıkları Ruhi Bey’i anlatırlar.  Bu kişilerin anlatılarıyla birlikte seyirci sahnede acı tatlı birçok yaşama-olaya tanıklık edecektir. İkinci perde de ise seyirci bütün gizleriyle birlikte  Ruhi Bey’i tanımaya çalışacaktır. Acaba Ruhi Bey nasıldır?

Yazan: Edip Cansever
Oyunlaştıran: Burak Özhan
Yöneten: Necmettin Amaç
Sahne Tasarımı Emrah Kürekçi, Hakan İsmail Şiriner
Işık Tasarımı: Hasan Yalman
Işık Kumanda:Hasan Bayrakçı
Özgün Müzik:Bilge Kuzu
Koreografi: Julide Derya
Oynayan: Burak Özhan
Julide Derya
Dış Sesler: Şebnem Doğruer, Necmettin Amaç, Julide Derya

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Halk Oyunları Öğrenmek İsteyenlere Rehber

Hemen her İzmirli hatta Egeli mutlaka zeybek öğrenmek ister. Düğünlerde, toplantılarda, özel günlerde çıkıp harmandalı oynayan insanlara gıpta ederek bakanlar keşke bende oynayabilsem diye iç geçirirler.
Ancak bilmezlerki Halk Oyunlarını öğrenmenin yaşı yoktur. Yaşınız kaç olursa olsun bir Halk Oyunları derneğine giderek kayıt olabilir doğru ellerden doğru oyunları öğrenebilirsiniz.
İnternete gereken önemi vermeseler de bir kaç dernek hakkında bilgi...

İzmir'de Adana/Urfa Kebap Nerede Yenir?

İzmir insanı dışarıdan bakıldığında, ot, balık, gevrek, midye, lokma, boyoz ve buna benzer İzmir'in simgesi olmuş yemeklerle beslenir sanılır. Genel temayül yanıltıcı değildir aslında ama her İzmirli de zaman zaman farklı lezzetlere yelken açmak ister. Günü gelir kebap yemek ister, günü gelir çeşitli yörelerin köftesine meyillenir. Aslında Anadolu'nun ve Dünya'nın mutfaklarından örnekleri kentimizin içinde bulabiliriz. 
Geçtiğimiz günlerde bir sohbet esnasında "İzmir'de iyi bir kebabı nerede yersin?" sorusuna cevap bulmakta zorlandığımızı gördük. Biraz düşünüp bugüne kadarki deneyimlerimizi gözden geçirip, lüks olmayan ve sadece kebap işi yapan mekanları anlatmak istedik. 
Bu gazetelerin yaptığı gibi "En İyi 10 Kebapçı" tadında bir yazı olsa da gayesi bambaşka bir yazıdır. 

Tire Çamur Peyniri

Kopanisti ile başlayıp İzmir'in süt ve süt ürünlerindeki çeşitliliği kaleme almak istemiş, ancak bir türlü fırsat bulamamıştık.

Süt ve süt ürünleri konusunda İzmir'in her bir ilçesi kendine has ürünleri ile markalarını oluşturmuşlar. Karaburun yöresi Kopanisti, Seferihisar yöresi Armola, Bergama yöresi tulum peyniri, Selçuk yöresi lor tatlısı gibi...

İşte onlardan birisi Tire Çamur Peyniri...