Ayvalık'ta En İyi 10


Ayvalık’ı diğer tatil bölgelerinden ayıran, kendine has kültürü olsa gerek. Ege’nin özgün mimarisi, sokakları saran zeytin ve zeytinyağı kokusu, balığın her türlüsü, kapı önlerinde tembellik eden kediler... Tatil rotanız burayı gösteriyorsa, gerçekten “Ayvalık’ta bulundum” diyebilmeniz için gitmeniz gereken yerler, tatmanız gereken lezzetler, görmeniz gereken manzaralar var. İşte Ayvalık’ın top 10’u...



En İyi 10

1. Bay Nihat
2. Yörük Mehmet’in Yeri
3. Taş Kahve
4. Nesos Restoran
5. Girit Mutfağı
6. Necdet Kent Kütüphanesi
7. Güler Tatlıhanesi
8. İmren Pastanesi
9. Çamlık Dondurma
10. Deniz Restoran

Bay Nihat  -Adanın ünlüsü
Cunda (Alibey) Adası’nın sahilinde 1978’de açılan ünlü balıkçı, ziyaretçilerine 300’ü aşkın meze ve ara sıcak çeşidi sunuyor. Lale Restoran olarak da biliniyor. Meze fiyatları 7-18 lira arasında. Sıcak peynir çeşitleri arasında damla sakızlı olanı en çok tercih edileni. Her gün 10.00-01.00 arası açık. Yaz sezonu boyunca rezervasyonlu çalışıyorlar. Damla sakızı soslu ahtapot gibi değişik lezzetler deneyebilirsiniz. 
Tel: (266) 327 10 63

Yörük Mehmet’in Yeri - Kendine ait plajı var
Müşteriye ayak uydurmayı seven restoran, sabah 8.00’de açılıyor ama kapanışını müşteri belirliyor. Ayvalık’in içinde yer alıyor. Kahvaltıda 26 çeşit sunuyorlar. Kendine ait bir plajı da var. 20.30’dan sonra alakart akşam yemeği servisi başlıyor. Çarşamba, cuma, cumartesi akşamları İzmir Devlet Bale ve Opera Sanatçıları canlı müzik yapıyorlar. Rezervasyonla çalışan mekânın et ve balık çeşitleri oldukça geniş. Sahibi Mehmet Kurt, özellikle tencere yemekleri ve zeytinyağlılar sunmayı seviyor. Tel: (266) 316 16 56

Taş Kahve - Damla sakızlı kahve
Cunda’nın buluşma merkezi. Sadece damla sakızlı kahve içmek için bile uğranması gereken mekanın binası yaklaşık 200 yıllık. Sabah 7.00’de açılıyor ve gece 2.00’de kapanıyor. Günde yaklaşık iki bin kişinin ağırlandığı Taş Kahve’de okey, tavla, domino gibi oyunlar oynamak da mümkün. Saray lokmasının lezzeti dillere destan. İşletmecileri 3. kuşak. Çay 75 kuruş, kahve ise 1.50 lira. Tel: (266) 327 11 66

Nesos - Balık pastırmasına dikkat
Cunda sahil boyunda bulunan Nesos Restoran’da yer bulmak istiyorsanız rezervasyon yaptırmanız şart. 12.00-01.30 arası açık. Balık pastırması gibi bulunması zor lezzetler de menüde var. Kırkı aşkın ot mezesi bulabilirsiniz. 22 yıllık köklü bir işletme. Müşterilerin damak tadına uygun aynı zamanda değişik ürünler sunuyorlar. (266) 327 17 48

Girit Mutfağı - Makul fiyatlar
Girit Mutfağı, Karakuş Ailesi’nin işlettiği 8 masalı küçük ama sıcak bir mekan. Sabah 7.00’de açılıp akşam 20.00’de kapanıyor. Ada köftesinin lezzeti oldukça ünlü. Zengin ot çeşitleri bulabilirsiniz. Fiyatları oldukça makul Zeytinyağlılar 4-5, etli yemekler 7-8 lira arasında değişiyor. Ayvalık çarşısındaki restorana rezervasyonsuz gidebilirsiniz. Tel: (266) 312 21 28

Necdet Kent Kütüphanesi - Manzarası muhteşem

Eskiden kilise olan Cunda’daki binanın restorasyonunu Rahmi Koç yaptırarak kütüphaneye dönüştürdü. Müzeye adını veren emekli büyükelçi Necdet Kent’in kendi koleksiyonuna ait kitaplar burada muhafaza ediliyor. Bu nedenle kitapların dışarı çıkarılmasına izin verilmiyor. Pazartesileri hariç 9.00-18.00 arası açık. Kişisel bilgisayarınızla giderek ücretsiz internet hizmetinden de faydalanabilirsiniz. Cafe Nostalji’de oturup muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Kafenin limonatası meşhur ve haftanın her günü açık. Tel: (266) 327 33 00

Güler Tatlıhanesi - Sakızlı kurabiye burada
Ayvalık Talatpaşa Caddesi’ndeki Güler Tatlıhanesi, sabah 5.00 ile 24.00 arası açık. Genellikle paket servis çalışıyorlar. Özel tarifleri ile yaptıkları sakızlı kurabiye ve lor tatlısının patentine sahipler. Tatlı ve kurabiyelerin kilosu 13-15 lira arası değişiyor. Oturup burada da yiyebilirsiniz. Tel: (266) 312 15 93

Deniz Restaurant - Girit ezmesini deneyin
Kışın da açık olan Cunda sahilindeki restoran, 10.00-24.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Sezon boyunca oldukça yoğun, rezervasyon yaptırmanız şart. 150 farklı meze deneyebilirsiniz. Bir kişi içki dahil ortalama 50 lira ödeyerek leziz bir akşam yemeği yiyebilir. Kalamar yumurtasında güveç gibi değişik ve lezzetli tatlarıyla anılan mekanın Girit ezmesi de denenmeye değer.  Tel: (266) 327 16 85

İmren Pastanesi - Lor tatlısı hemen tükeniyor
Talatpaşa Caddesi’ndeki İmren Pastanesi, sabah 5.00 ile 22.00 arası açık. Jüri üyeleri lor tatlısını öve öve bitiremiyor. Ancak çok çabuk tükendiğinden sabah erkenden gitseniz iyi olur. İsterseniz tatlıyı kargoyla Türkiye’nin her yerine yolluyorlar. 1955’te kurulan pastanede oturup birşeyler atıştırmak için masalar da var. Tatlıların kilosu 10-15 lira arasında değişiyor.Tel: (266) 312 10 13

Çamlık Dondurma - Her meyvenin dondurması
1980’den beri Ayvalık’ta hizmet veren Çamlık Dondurma, adını Çamlık mevkiinde bulunmasından alıyor. Dondurmalarında tamamen doğal ürün kullanıyorlar ve çoğunu kendileri üretiyorlar. Karadutlu ve sakızlı dondurması meşhur. 7.30 ile 02.00 arası açık. 13 farklı çeşit dondurma bulabilirsiniz. Kış aylarında yine kendi ürettikleri meyve suları ile aperatif yiyecekler sunuyorlar. Tel: (266) 312 28 88

Kaynak: Hürriyet Cuma - 01/07/2011

Yorumlar

Popüler Yayınlar